Céges autó vásárlás 2022-ben (útmutató a megnyugtató ügylethez)

A gépjármű vásárlás fontos és felelősségteljes lépés egy cég életében. Legyen az akár munkaeszköz, vagy a dolgozók számára nyújtott juttatás, a céges jármű megvásárlása minden esetben nagy körültekintést igényel. Ha céges kocsi vásárlása előtt áll, érdemes alaposan tájékozódnia az ügyletet érintő körülményekről, a vásárlás közvetlen és közvetett költségeiről, és minden olyan egyéb szempontról, amely felmerülhet az ügylet során. Cikkünkben ezeket a fontos kérdéseket vesszük sorra, hogy Ön egy helyen találjon meg mindent, amit 2022-ben a céges autó vásárlásáról tudnia kell.

Mi alapján válasszunk típust és modellt?

A vásárlás első fontos lépése lehet azoknak a szempontoknak az összegyűjtése, amelyeket a megfelelő autó kiválasztásakor mérlegelni érdemes. 

Az egyik legfontosabb kritérium mindig a biztonság. A munkavégzésre használt kocsi általában gyakoribb használatnak van kitéve, mint egy átlagos családi autó. A sofőröknek (amennyiben többen is vezetik majd az autót) eltérhet a vezetési rutinja, gyakorlati tapasztalata, ezért érdemes olyan járművet választani, ami a lehető legnagyobb mértékben védi az életet, legyen szó akár a légzsákok számáról, a különféle biztonságtechnikai rendszerek meglétéről, vagy a modell töréstesztjeinek jó eredményeiről.

A második szempont, amit megfontolásra ajánlunk, a megbízhatóság. A kocsinak bírnia kell a szokásosnál intenzívebb igénybevételt. Hogy milyen üzemű és teljesítményű legyen a gépkocsi, azt attól függően érdemes kiválasztani, hogy városban, vagy inkább országúton használják-e majd a munkatársak.

Az értékállóság kritériuma is kiemelten fontos, mivel a cég adott esetben túl is adhat a járművön, ezért itt is érdemes azokat a modelleket választani, amik jobban tartják az értéküket, és vélhetőleg keresettebb modellek lesznek a jövőben is.
A negyedik kérdés, amit fel kell tennünk, hogy milyen célra használja majd a vállalat az autót. A személyszállításara használt gépkocsik általában rövidebb utakat tesznek meg, itt fontosabb lesz a kényelem, a tágas beltér, a nagy csomagtartó és a városi parkolást segítő kialakítás. Ha áruszállítás céljára veszi a cég a járművet, akkor a rakodhatóság, a kombisítási lehetőség, a nagy teherbírás, az erősebb motor, vagy a nagyobb méret (pl. kisteherautó) lehetnek relevánsabb szempontok.

Vásárlás, lízing, vagy tartós bérlet?

Az üzleti célokra szánt autó beszerzésekor több különböző vételi és bérleti lehetőség közül választhatunk. Ilyen a vásárlás, a lízing, vagy a tartós bérleti szerződés. A vásárlás egyértelmű ügylet, ilyenkor a gépjármű tulajdonjoga a vásárlóra (jelen esetben a vállalatra) száll. 

Lízing esetében a gépjármű tulajdonosa nem a cég, hanem a finanszírozó, vagyis a lízingbe adó fél lesz. Ebben az esetben a lízingbe adó kizárólag abból a célból szerzi meg a lízingtárgy tulajdonjogát, hogy lízingdíj fizetése ellenében használatba adja azt a lízingbe vevő fél számára, amely után az havonta fizeti meg a lízing díját. Ennek a konstrukciónak alapvetően két fajtáját különböztetjük meg:

  • A zárt végű lízing esetén a futamidő letelte után a jármű tulajdonjoga automatikusan átszáll a lízingbe vevőre.
  • A nyílt végű lízing esetén nem száll át a tulajdonjog, azonban lehetőség nyílik (ún. maradványértéken) megvásárolni a gépjárművet.

Tartós bérletnél a jármű tulajdonosa a flottakezelő lesz, nem pedig a finanszírozó. A futamidőt követően a jármű itt is megvásárolható. Ebben a konstrukcióban a bérleti díjat költségként elszámolhatja a cég, a vonatkozó adók és biztosítási költségek rendezése pedig a bérbeadó feladata lesz.

Használt vagy új autó vásárlása, miben tér el a kettő?

A céges autó vásárlásakor felmerülhet a kérdés, hogy új, vagy használt autót szeretnénk. Mind a két választásnak megvannak az előnyei és a hátrányai, ezeket tekintjük most át röviden.

Új (vagy újszerű, tehát 6000km-nél vagy 6 hónapnál kevesebbet futott) gépjármű vásárlása esetén az állapot vélhetően jobb, míg az autó modernebb, kényelmesebb és jobban felszerelt lehet, mint egy használt gépjármű.

Egyes cégek már csak presztízsből sem vesznek használt autót, mivel a modern, új kocsi része lehet a brand által közvetített, magasra pozícionált márkaimázsnak. Ez elsősorban azokban az ágazatokban lehet szempont, ahol a cég imázsa kiemelten fontos az ügyfélszerzés során. Ha új autót vásárol a cég, a magasabb vételár mellett számolunk kell a 27%-os áfával is.   

Forráshiány esetén, vagy megtakarítás céljából (elsősorban a mikro, - kis, - és középvállalkozások) azonban dönthetnek használt autó vásárlása mellett is. Ebben az esetben az adásvétel folyamata megegyezik azzal, mintha magánszemélyként vásárolna valaki használt autót.

Itt az olcsóbb vételár mellett fokozott kockázatot jelent a jármű állapota, előélete, az eladó (magánszemély vagy kereskedő) megbízhatósága stb. Az esetleges nem várt szervizköltségek jelentősen megnövelhetik közép- és hosszútávon a projekt valódi árát, ráadásul egy meghibásodás esetén az autó akár hosszabb időre is kieshet a használatból, ami operatív kockázatot is jelent.

Ha mégis emellett a lehetőség mellett teszi le a vokság a cég, érdemes néhány alapvető tanácsot megfontolni:

  • Már a típus kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy csekély szervizigényű modellt válasszunk.
  • Lehetőség szerint válasszunk olyan autót, amely vezetett szervizkönyvvel rendelkezik, így láthatjuk, ha szakszervizben történt az autó javítása és karbantartása.
  • A vásárlás előtt készüljünk fel a gépkocsi előéletére vonatkozó “keresztkérdésekkel”, melyeket az eladónak teszünk fel, vagy vigyünk magunkkal egy szakembert, aki könnyebben fel tudja mérni az autóban rejlő kockázatokat.
  • Szakemberek szerint érdemes az autó valós állapota, nem pedig a kilométeróra állása alapján dönteni, mivel az manipulálható. Ezen kívül még egy alacsonyabb óra állású autó esetében sem lehetünk biztosak abban, hogy a használat jellege miatt nem amortizálódott-e túlzottan a kocsi.

Ha megtaláltuk az ideális járművet, sor kerülhet az átírásra. Ehhez szükség lesz az eredetiségvizsgálatra, a vagyonszerzési illeték befizetésére és a kötelező biztosítás megkötésére. 
Ezután 15 napon belül be kell jelenteni a tulajdonosváltás tényét egy kormányablakban vagy okmányirodában. Ehhez céges jármű esetén szükségünk lesz még egy aláírási címpéldányra is.

Milyen költségekkel kell számolnunk céges kocsi vásárlásakor 2022-ben?

A felmerülő költségek tekintetében a legegyértelműbb - már röviden tárgyalt - szempont maga a vételár. Hogy melyik cég mekkora összeget tud allokálni erre a célra, az minden esetben a menedzsment pénzügyi lehetőségein és akaratán múlik.

A gépjármű megszerzése után a törvény illetékfizetési kötelezettséget ír elő, amely alól a cégautó vásárlása sem kivétel. Az illeték mértékét a gépjármű hajtómotorjának hatósági nyilvántartásban feltüntetett (és kilowattban kifejezett) teljesítménye, valamint a gépjármű gyártási évétől számított kora határozza meg.

Érdemes megemlíteni, hogy a zöld rendszámos (környezetbarát autók) esetében vagyonszerzési illetéket nem kell fizetni, emellett számos helyen ingyenes velük a parkolás, nincs cégautóadó, sem átírási illeték, sem gépjármű adó.

Az ezen kívül felmerülő költségek között kell említeni a következőket:

  • Az új forgalmi engedély kiállításának díja = 6.000.-Ft
  • Az új törzskönyv kiállításának díja = 6.000.-Ft
  • Az eredetiségvizsgálat elvégzésének díja, amely 2022-ben személyautó esetén 1400 cm3-ig 17.000.-Ft, 1401cm3 - 2000 cm3 között 18.500.-Ft, 2000 cm3 felett pedig 20.000.-Ft.
  • A kötelező felelősség biztosítás díja, amelyet egyedi kalkuláció alapján lehet kérni az autó adatai alapján. Fontos, hogy lízing esetén az üzembentartónak, tartós bérlet esetén pedig a bérbe adónak kell a kötelező biztosítást megfizetnie. Finanszírozott jármű esetén Casco biztosítást is kötnie kell még a cégnek, melyet neki, mint üzembentartónak kell megfizetnie.

A vásárlást követően a következő fontos költség a cégautóadó. Minden olyan esetben köteles cégautóadót fizetni a személygépkocsi tulajdonosa (jelen esetben a vállalat), ha azzal kapcsolatban költséget, értékcsökkenési leírást számol el. (Személygépkocsinak minősül a négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas).

Főszabály szerint a cégautóadót negyedévenként kell bevallani és megfizetni, a naptári negyedévet követő hó 20. napjáig. 

Az adó összegét a jármű környezetvédelmi besorolása és a teljesítménye alapján kell meghatározni 2022-ben, ehhez a legegyszerűbb megoldás valamelyik ingyenesen elérhető online kalkulátort igénybe venni, például ezt. Az adatok megadása után egyből látható lesz a havi fizetendő cégautóadó. Egy példát hozunk mi is:

2022-ben egy 100 lóerős és 6-10 közötti környezetvédelmi besorolású gépjárműnek az éves cégautó adója 240.000 Ft, de ugyanez az erősségű motor a gyengébb 1-4 közötti környezetvédelmi besorolásban már évi 492.000 Ft. Látható tehát, hogy az öregebb, gyengébb besorolású motor szignifikánsan több adót jelent.

Ezen kívül természetesen számolni kell még az üzemanyagköltséggel, az esetleges úthasználati díjakkal és a közterületi parkolás lehetséges költségeivel (és lehetőségeivel), amely Budapesten kerülettől függően is nagymértékben eltérő lehet.

Mikor kell áfát fizetni, és mikor nem?

Belföldről történő új személygépkocsi vásárlás esetében, ahogy ezt már írtuk, a vételárát terhelni fogja a 27%-os áfa. Amennyiben használt autót magánszemélytől szerez be a cég, akkor áfa fizetés nincs, mivel az eladó nem képezi alanyát az áfának. 

Szintén nem számítanak fel áfát az értékesítéskor, ha olyan cégtől vásárlunk, ahol a járművet saját célra használták (tárgyi eszközként), mivel azt adómentesnek minősíti az Áfa törvény. (Kivétel ez alól, ha az eladó cég a járművet bérbeadáshoz, vagy taxizáshoz használta, mert ez esetben 27%-os áfa terheli az eladási árat.)

Autókereskedőtől történő használt autó vásárlás esetében legtöbbször, úgynevezett árrés adózású számlát állítanak ki, amely esetben nem a teljes vételár áfa köteles, csak a kereskedő haszna.

Általában elmondható, hogy a vállalkozás céljára beszerzett személygépkocsi áfája nem vonható le, kivéve, ha továbbértékesítésre kerül, vagy taxi, illetve bérbeadási szolgáltatáshoz használja a vállalat.

Tartós bérlet esetén a bérleti díj ÁFA 50%-a minden bizonylat nélkül levonható, ezzel azonos megítélés alá esik a nyílt végű pénzügyi lízing is.

Amennyiben az üzleti célú használat meghaladja az 50%-ot, és a Társaság ezt tudja hitelt érdemlően bizonyítani, úgy az üzleti célú használattal arányos mértékű ÁFA összeg is levonható.

Az áfa kérdésköre külföldről behozott autó esetén már jelentősen bonyolódik, ezért ebben a kérdésben mindig érdemes adótanácsadó véleményét is kikérni.

Megéri 2022-ben üzleti használatra autót vásárolni?

Erre a kérdése minden cégvezetőnek magának kell választ adnia. Összességében érdemes azonban látni, hogy 2022-ben, főleg a cégautóadó, valamint a hatósági ár nélküli üzemanyagárakkal és a parkolási díjak megemelésével sokkal nagyobb költségekkel járhat a céges autó, mint korábban. 

Ezzel együtt az új és használt gépjárművek ára is jelentősen megnövekedett, részben az ellátási lánc akadozása, valamint az általános alkatrészhiány következtében is, mely 2022 után sem látszik enyhülni.

Mindemellett, a személygépkocsi magáncélú használata adómentességet élvez, így az alapesetben üzleti célú személygépkocsinak a dolgozó részére történő magáncélú használatba adása egyfajta cafetéria elemként is használható, amelynek nincs személyi jövedelemadó és járulék vonzata. 

Amennyiben a cég vezetése úgy dönt, hogy a cégautó szükséges, akkor mindenképp érdemes optimalizálni a költségeket. Ebben egy szakértő adótanácsadó iroda, mint VRG nagy hasznára lehet a vállalatnak. 

Ha kérdése van, keressen minket bizalommal!