Könnyítés az átalányadózóknak: itt az egyszerűsített havi bevallás!

A KATA drasztikus átalakítása után az átalányadózást választók közül sokan még most is a fejüket kapkodják, hogyan alkalmazkodjanak az új, bonyolultabb bürokratikus kötelezettségeikhez. Ezek az adózók most egy kicsit fellélegezhetnek, mivel a NAV nemrégiben kiadott tájékoztatása szerint az átalányadózó egyéni vállalkozóknak a jövőben rendelkezésükre áll az egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási lehetőség is. Lássuk a részleteket!

Az egyszerűsített havi adó- és járulékbevallást azoknak a nem kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozóknak kínálja fel a NAV az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA-ban), akik a katából kikerülve az átalányadózást választották, a bevallási időszakban a vállalkozói tevékenységüket nem szüntették meg, a hónap egyetlen napján sem szüneteltették azt, a munkavégzésüknek jellege a hónap közben nem változott, illetve a bevallási időszakra még nem nyújtottak be 2258 jelű havi adó- és járulékbevallást.

A feltételeknek megfelelő adózók tehát a 2258 jelű bevallást egyszerűsített formában is benyújthatják, akikre viszont a fenti kritériumok nem teljesülnek, azoknak a teljes 2258 jelű bevallást kell benyújtaniuk, amelyet egyébként szintén elérhetnek ONYA rendszerében.

Aki úgy dönt, hogy az egyszerűsített bevallását az ONYA felületén keresztül adja be, annak a nyomtatványkitöltő kezdőlapján az „Átalányadózó egyéni vállalkozó? Töltse ki egyszerűen járulékbevallását itt!” szövegre kell kattintania, ahonnan ezután a program átnavigálja majd az egyszerűsített bevallás új felületére.

Itt a vállalkozói tevékenységéhez kapcsolódó kérdések megválaszolása után a NAV által feltöltött adatokat kell ellenőriznie, illetve kiegészítenie, majd néhány további kattintással egyből be is adhatja a bevallását.

A felület az adatokból a negyedéves szja-előleget is megállapítja, ha a negyedév minden hónapjára itt nyújtották be a bevallást. Az ONYA felületén csak alapbevallást lehet benyújtani, önellenőrzésére, helyesbítésére nincs lehetőség.

Az adott hónapra vonatkozó egyszerűsített bevallást a következő hónap első napjától lehet benyújtani (tehát például szeptember hónapról a bevallást október 1-től), a havi adó- és járulékösszeg bevallási- és befizetési határideje pedig a tárgyhónapot követő hónap 12-e.

Szintén a kényelmet és a könnyebb ügyintézést támogatja, hogy az említett felületen bankkártyás fizetéssel is rendezhető a havi adó- és járulékösszeg, valamint a negyedéves szja-előleg is. Az itt leírt módszer mellett a 2258 jelű bevallás továbbra is kitölthető és beadható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban, vagyis ÁNYK-ban.