Hogyan adózunk az év végi ajándékok és céges események után?

Az év végének közeledtével a legtöbb cég szeretne kedveskedni partnereinek, munkavállalóinak különféle vállalati ajándékcsomagokkal, karácsonyi vacsorával, vagy egyéb szervezett eseményekkel. Ezeknek a juttatásoknak, ajándékoknak különféle adóvonzatuk lehet a kifizetőre (munkáltatóra) vagy adott esetben a munkavállalóra nézve is. Lássunk néhány gyakori példát az adóköteles helyzetekre, az ÁFA, az szja, valamint a szochó vonatkozásában.

Céges ajándék üzleti partnereknek

Az üzleti partnereknek átadott karácsonyi ajándékoknál leginkább az ÁFA levonás kérdése merülhet fel. Mivel az ajándéktárgyak és különféle csomagok átadása nem ellenérték fejében történik, hanem ingyenesen, ezért főszabály szerint az ilyen termékek beszerzésekor kifizetett ÁFA nem vonható le.

ÁFA szempontból az sem mindegy, hogy milyen tárgyat ad át a cég ajándékként partnerei számára. Ha az ajándéktárgyat a vállalkozás az (adóköteles) tevékenységéhez köthető célból szerezte be (tehát például, ha egy nyomdaipari termékeket árusító cég nyomtatópapírt ajándékoz partnereinek), akkor az ajándékozás termékértékesítésnek minősül, amely számlakibocsátási és ÁFA fizetési kötelezettséget is maga után von.

Amennyiben a vállalkozás által átadott ajándék (átadásonként) nem haladja meg a bruttó 5000 Ft-ot, akkor a beszerzéshez kapcsolódó ÁFA levonható, és nem keletkezik az átadó fél számára ÁFA fizetési kötelezettség.

Fontos kiemelni, hogy amennyiben a beszerzés során (akár nagyobb kiszerelésű, kartonos vagy raklapos termékek esetén) a beszerzési ár meghaladja a bruttó 5000 Ft-ot, ez esetben még akkor sem vonható le az ÁFA, ha a csomagot ez után szétbontva ajándékozza tovább a cég több partnerének, és az ajándékok értéke kiadott csomagonként, vagy egységenként nem haladja meg a bruttó 5000 Ft-ot.

Éppen így, ha több kis értékű termék kerül egy csomagba, akkor is a csomag teljes értéke vizsgálandó az ÁFA levonás tekintetében.

A munkavállalók megajándékozása

A munkavállalók számára nyújtott ajándékok és juttatások adózása több körülménytől is függ. Legyen szó akár mikuláscsomagról, vagy céges vacsoráról, az adózási kérdés releváns lesz.

A munkavállalóknak átadott bruttó 5000 Ft alatti (ebből a célból beszerzett) ajándékok esetében az ÁFA nem kerülhet levonásra, hiszen az átadás itt sem üzleti célú, hanem ingyenes.

Csekély értékű ajándékot legfeljebb évi egy alkalommal, a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás, illetve az ezekre szóló utalvány formájában adhat munkavállalóinak a munkáltató.

Az ilyen kategóriába eső ajándékoknál a cégeknek a juttatás értéke után 1,18 szoros adóalap után 15% szja-t és 13% szochót kell megfizetniük az államkasszába. Ebben az esetben a megajándékozottnak nem keletkezik adókötelezettsége.

Léteznek olyan juttatások is, melyek az Szja tv. 1. számú mellékletének adómentes juttatásai közé tartoznak, ilyenek például a sportrendezvényre történő belépők és a kulturális eseményre szóló belépők. Ezek kivételével azonban a korábban említett adózási mód lesz mérvadó, amennyiben csekély értékű ajándékról van szó. 

Karácsonyi vacsora és egyéb rendezvények

A cégek az évet sokszor zárják egy étteremben eltöltött karácsonyi vacsorával, vagy „céges bulival”, esetleg egyéb rendezvénnyel, melynek természetesen adózási vonzata is van. 

Ilyen esetben a vendéglátásra szervezett rendezvényen átadott, a minimálbér 25 százalékát meg nem haladó egyedi értékű ajándéktárgy (ami lehet maga a rendezvény, a vacsora is) egyes meghatározott juttatásnak minősül, amely esetben a kifizető közterhe 1,18 szoros adóalap után 15% szja-t és 13% szochó az Szja tv. 70. § (6) bekezdés b) pontja alapján.

Amennyiben a fent említett törvényben foglalt kritériumok nem valósulnak meg a céges vacsorán vagy egyéb rendezvényen, akkor a reprezentáció alá eső egyes meghatározott juttatásként adózik a kifizető.A posztban tárgyalt estek csak a leggyakrabban előforduló helyzetek, amelyekkel a cégek szembesülhetnek az év végi ünnepségek és egyéb figyelmességek kapcsán. Ha Önnek kétségei merülnek fel egy konkrét üggyel kapcsolatban vagy általánosságban az adózás tekintetében, vállalatunk készséggel áll rendelkezésére. https://vrg.co.hu/