Mit érdemes tudni az egyszerűsített foglalkoztatásról 2023-ban?

A nyár a nagy utazások és szabadságok mellett az idénymunkák és a rugalmas vagy rövidebb távú munkavállalás időszaka is. Erre a fajta munkavégzésre az egyszerűsített foglalkoztatás kínálhat jó lehetőséget. Az egyszerűsített foglalkoztatás egy kifejezetten egyszerű opciót jelenthet azok számára, akik rugalmas munkavégzésre vágynak, esetleg időszakosan vagy alkalmi jelleggel szeretnének dolgozni. Következő cikkünkben ennek a kereteit járjuk körül, néhány fontos szempont mentén.

Az egyszerűsített foglalkoztatás alapjai

Az egyszerűsített foglalkoztatás egyike az ún. atipikus foglalkoztatási formáknak, amely lehetőséget ad kifejezetten rövid távú vagy projekt alapú munkavégzésre, a hagyományos foglalkoztatási formákhoz képest jelentős könnyebbségekkel, például az adminisztrációs és az adózási kérdések tekintetében.

Ez a sok esetben kedvező foglalkoztatási forma nincs tevékenységhez kötve, viszont néhány megkötéssel kell számolniuk azoknak a cégeknek, akik így szeretnének pótlólagos munkaerőt foglalkoztatni, például idényjelleggel, vagy egy-egy konkrét, rövidebb időkeretben folytatott munkafolyamat megvalósítása céljából.

Ideális opció alkalmi- és idénymunka esetén

Az egyszerűsített foglalkoztatás két fő típusát különböztethetjük meg: az idénymunkát és az alkalmi munkát. Az idénymunka általában a mezőgazdasági vagy turisztikai szezonban jellemző, egy munkavállaló egy naptári évben legfeljebb 120 napra alkalmazható ebben a formában.

Ez a lehetőség olyan ágazatokban jelenthet nagy könnyebbséget, ahol az év bizonyos szakaszában megnövekedett munkateherrel kell számolni (pl. büfék, kempingek, strandok, bizonyos szálláshelyek és turisztikai attrakciók), de ahol a holtszezonban nincs szükség extra munkaerőre, így a permanens foglalkoztatás nem lenne ideális.

Az alkalmi munka pedig rövid távú, időszakos munkavégzést jelent, melynek kereteiben a munkáltató egy adott munkavállalót legfeljebb öt egymást követő napon alkalmazhat egy hónapon belül, maximum 15 napra, és egy naptári évben legfeljebb 90 napig. 

Ez leginkább azok számára jelenthet ideális lehetőséget, akik különféle projekteken szeretnének dolgozni, vagy extra bevételt szeretnének realizálni mellékállásban.

Az alkalmi munka céljából történő egyszerűsített foglalkoztatásnak létszámkerete is van, az alábbiak szerint: 

  • főállású munkavállalót nem foglalkoztató munkáltató esetén 1 fő alkalmazható így
  • 1 – 5 főt foglalkoztató munkáltató esetén 2 fő
  • 6 – 20 főt foglalkoztató munkáltató esetén 4 fő
  • 20 főnél több munkavállaló foglalkoztatása esetén pedig a létszám 20 %-a

Lássuk milyen előnyei vannak még az egyszerűsített foglalkoztatásnak, és mik az esetleges hátrányai!

Rugalmas és egyszerű lehetőség, néhány limitációval

Az egyszerűsített foglalkoztatásban rejlő előnyök közé tartozik az adminisztráció minimalizálása, hiszen az ilyen típusú foglalkoztatás sokkal kevesebb bürokráciával jár, így a munkáltatónak nem kell például a munka- és pihenőidőt sem nyilvántartania.

Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozóknak emellett nincs szükségük bonyolult munkaszerződésekre sem (szóbeli megállapodás is elégséges, bár ettől függetlenül javasolt írásba foglalni a megállapodást), illetve bérszámfejtés és munkaköri leírás készítésére sincs szükség. 

Ezek a könnyebbségek a gyakorlatban időt és energiát takarítanak meg mindkét félnek, amellett, hogy még a szerződések elkészítésének költségeit is megspórolja a foglalkoztató fél.

Az egyszerűsített foglalkoztatás további előnye a nagyfokú rugalmasság, hiszen az év bármely szakaszában, akár ad-hoc jelleggel is igénybe vehető, és bármikor be is fejezhető, ami lehetőséget ad a munkáltatónak arra is, hogy akár több jelöltet kipróbáljon egy adott pozícióra, különösebb megkötések nélkül. 

Fontos azonban tudni, hogy ebben a foglalkoztatási formában a munkavállaló nem jogosult betegszabadságra, szülési szabadságra, fizetés nélküli szabadságra és táppénzre sem.
További limitáció, hogy a bejelentés kizárólag elektronikusan (ügyfélkapun keresztül) történhet meg, és a munkáltatónak nem lehet 300.000 Ft-ot meghaladó összegű adótartozása a közteher, a szocho, a rehabilitációs hozzájárulás és a levont szja adónemek összevont egyenlegében.

Bérek és adóterhek az egyszerűsített foglalkoztatásban

2023-tól a munkáltatót terhelő adók ebben a foglalkoztatási formában a minimálbérhez kötöttek. Így alkalmi munka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 1 %-a (2.300 Ft/fő/nap) az adó összege, míg mezőgazdasági / turisztikai idénymunka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 %-a (1.200 Ft/fő/nap) és filmipari statiszta esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 3 %-a (7.000 Ft/fő/nap).

A bérek tekintetében, ha órabérben határozzuk meg az elszámolást, a minimálisan kifizetendő bér 2023-tól 1.134 Ft / óra, szakképzettséget igénylő munkakörben történő foglalkoztatás esetén pedig 1.483 Ft / óra.
Ha a munkáltató a keretösszegnél többet fizet, akkor a mentesített keretösszegen felüli részre a munkavállalónak az éves személyi jövedelemadó bevallásában 15 %-os szja fizetési kötelezettsége keletkezik. 2023-ban a mentesített keretösszeg napi összege a napi minimálbér, illetve a napi garantált bérminimum 130%-a, azaz 13.871 forint, illetve 17.719 forint.

További kérdéseid vannak?

Az egyszerűsített foglalkoztatás egy kifejezetten könnyűnek és sok helyzetben előnyösnek mondható módja a gyors munkaerő igények kielégítésének, mégis, számos speciális eset szóba jöhet ennél a foglalkoztatási formánál is. Ha kétségeid vannak, keress fel adószakértőt, a VRG csapta készséggel áll rendelkezésedre!