Céges karácsony újratöltve (így adózunk 2023-ban)

A karácsonyi időszak nem csupán az egyén, de a cég életében is fontos szerepet tölt be, hiszen a munkáltató gyakran szeretne kedveskedni munkavállalói számára különböző ajándékokkal, csapatépítő programokkal és egyéb rendezvényekkel. Éppen így, az üzleti partnerek számára is szívesen küldünk némi figyelmességet, ajándékot az év végén, tisztelegve a gyümölcsöző üzleti kapcsolatok előtt. Az adózási kérdések természetesen itt sem hanyagolhatóak el, ezért most ismét összeszedtük a 2023-ban releváns és fontos adózási kérdéseket ebben a témában!

Ajándék a munkavállalóknak

2023-ban is érvényes, hogy a munkavállalóknak átadott bruttó 5000 Ft alatti (ebből a célból beszerzett) ajándékok esetében az Áfa nem kerülhet levonásra, míg a csekély értékű ajándékot legfeljebb évi egy alkalommal, a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás, illetve az ezekre szóló utalvány formájában adhat munkavállalóinak a munkáltató.

Az ilyen kategóriába eső ajándékoknál a cégeknek a juttatás értéke után 1,18 szoros adóalap után 15% szja-t és 13% szochót kell megfizetniük. Jó hír azonban a megajándékozott fél számára, hogy ebben az esetben neki nem keletkezik semmilyen adókötelezettsége.

Léteznek olyan juttatások is, melyek az Szja tv. 1. számú mellékletének adómentes juttatásai közé tartoznak. Ilyenek például a sportrendezvényre történő belépők és a kulturális eseményre szóló belépők. Ezek kivételével azonban a korábban említett adózási mód lesz mérvadó, amennyiben csekély értékű ajándékról van szó.

A termelőtől vásárolt bor, mint az idei “sláger”

A jó bor mindig is nagyra becsült képviselője volt a munkavállalói és egyéb üzleti jellegű ajándékok repertoárjának. 

Ez idén még inkább igaz lehet, mivel 2023 november közepétől egyes borászati termékek mentesültek a reprezentációs adó megfizetése alól abban az esetben, ha a terméket közvetlenül az azt megtermelő borászattól vásárolja meg az ajándékozni kívánó cég.

A szabályozás háttere, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló kormányrendelet november 16-tól az üzleti célú reprezentációra és üzleti ajándéknak megvásárolt oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel, vagy az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati terméket mentesítette a reprezentációs adó megfizetése alól abban az esetben, ha a terméket közvetlenül az azt megtermelő borászattól vásárolják meg.

Vacsora és egyéb csapatépítő rendezvények a kollégáknak

2023-ban is számtalan lehetőség áll a cégek rendelkezésére, hogy a kollégákat összehozva, informális keretek között zárhassák az évet, miközben meg is ajándékozzák munkavállalókat egy finom vacsorával vagy valamilyen más élménnyel.

Ilyen esetben továbbra is a vendéglátásra szervezett rendezvényen átadott, a minimálbér 25 százalékát meg nem haladó egyedi értékű ajándéktárgy (ami lehet maga a rendezvény, a vacsora is) egyes meghatározott juttatásnak minősül az esemény, amely esetben a kifizető közterhe 1,18 szoros adóalap után 15% szja-t és 13% szochó lesz.

Ha a törvényben foglalt kritériumok nem valósulnak meg a céges vacsorán vagy egyéb rendezvényen, akkor a reprezentáció alá eső egyes meghatározott juttatásként adózik a kifizető.

A partnercégek megajándékozása, és az Áfa

Áfa szempontból nem mindegy, hogy milyen tárgyat ad át a cég ajándékként partnerei számára.

Amennyiben a vállalkozás által átadott ajándék (átadásonként) nem haladja meg a bruttó 5000 Ft-ot, akkor a beszerzéshez kapcsolódó Áfa levonható, és nem keletkezik az átadó fél számára Áfa fizetési kötelezettség, ha viszont a beszerzési ár meghaladja a bruttó 5000 Ft-ot, ez esetben még akkor sem vonható le az Áfa, ha a csomagot ez után szétbontva ajándékozza tovább a cég több partnerének, és az ajándékok értéke kiadott csomagonként, vagy egységenként nem haladja meg a bruttó 5000 Ft-ot.

Amennyiben az ajándéktárgyat a vállalkozás a tevékenységéhez köthető célból szerezte be, akkor az ajándékozás termékértékesítésnek minősül, amely Áfa fizetési kötelezettséget is maga után von.

A korábban már említett, termelőtől vásárolt bor üzleti ajándékként is adómentes.

Ha további kérdésed lenne, vagy még bizonytalan vagy az adózási kérdésekben, keress minket, segítünk, és kövesd be közösségi média oldalainkat is, ahol folyamatosan új tartalmakkal készülünk a legkülönfélébb adózási kérdésekben.